
Pęd życia i mnogość obowiązków, jakie spoczywają na barkach współczesnego człowieka, sprawiają, że zdrowe odżywianie często schodzi na dalszy plan naszych priorytetów. Regularne wycieczki na zakupy i przygotowywanie pełnowartościowych posiłków zajmuje minimum kilka godzin w skali tygodnia. Robienie większych zapasów raz na jakiś czas niestety też nie zawsze zdaje egzamin. W końcu zdrowa dieta oznacza spożywanie jak największej liczby świeżych produktów, a jak wiadomo – większość warzyw i owoców często już po kilku dniach nie nadaje się do jedzenia. Oczywiście można by regularnie przygotowywać na ich bazie przetwory, by przechowywać je następnie w lodówce czy w spiżarni, ale spójrzmy prawdzie w oczy: kto ma na to odpowiednią ilość czasu i wolnego metrażu?
Wtedy na scenie pojawia się ona... zgrzewarka próżniowa.
Jak wydłużyć świeżość produktów niskim kosztem?
Zgrzewarka próżniowa, zwana także pakowarką, to bardzo niepozorne urządzenie, które w znaczący sposób odmieni Twoją rutynę kulinarną. Jej zadaniem jest umożliwić przechowywanie żywności przez dłuższy okres czasu, przy zachowaniu jej świeżości, walorów smakowych i wartości odżywczych. Pakowanie próżniowe nie tylko zapobiega rozwojowi bakterii – dzięki niemu przechowywane produkty zajmują także mniej miejsca.
Zgrzewarka listwowa to zresztą niezwykle kompaktowy sprzęt, który zmieści się na każdym blacie. Aby z niej skorzystać, wystarczy zapakować świeżą żywność w woreczek foliowy, a następnie włożyć do zgrzewarki, wcisnąć jeden guzik... i voilà! Produkt został prawidłowo zakonserwowany :-)
Co możemy zapakować próżniowo przy użyciu zgrzewarki?
Tego typu sprzęt na szczęście nie jest już tylko domeną profesjonalnych szefów kuchni. Technologia idzie nam bardzo na rękę w temacie amatorskiego gotowania i dostarcza wielu użytecznych maszyn, które pomagają nam zaoszczędzić sporo czasu i energii. Pakowarka próżniowa umożliwi Ci przechowywanie:
- mięs i wędlin
- warzyw i owoców
- pieczywa
- serów
- gotowych dań
i wielu innych świeżych produktów.
To co – spróbujesz?